NIGHTWISH


 

NIGHTWISH

 

Oнлайн:
www.nightwish.com
www.facebook.com/nightwish
www.nuclearblast.de/nightwish

Състав:
Tuomas Holopainen | keyboards 
Floor Jansen | vocals
Marco Hietala | bass & vocals
Emppu Vuorinen | guitar
Troy Donockley | Uilleann pipes & whistles
Kai Hahto | drummer


„Когато слушам песните от нашия дебютен албум, е съвсем различно. И все пак атмосферата, страстта и особено характера на групата винаги са присъствали и не са се променили през тези 20 години.” 

- Tuomas Holopainen

»Decades« Междувременно са минали повече от 20 години и виденията на амбициозния музикант отдавна са впечатляваща реалност, проявяваща се в осем фантастични студийни албума. С NIGHTWISH, финландският композитор е в състояние да създава звукови каскади, които вдъхновяват с кинематографични изображения, съчетавайки епичното с изящен метъл в красивите мелодични симфонии.

NIGHTWISH отдавна са създали своя собствен стил; често са имитирани, но никой не е успял да повтори съвършенството! Tuomas Holopainen не е просто отличен и уникален композитор. Той е отворен за нови влияния и се стреми да експериментира с неизвестното. Това са някои от ключовите компоненти на успеха на групата, която винаги е изпреварвала времето и не само определя нови стандарти с последния си албум „Endless Forms Most Beautiful”, но и създава монументален шедьовър. Никога преди групата не е обединявала най-сложните елементи на класическата музика, саундтрака и метъла така последователно и не е постигала толкова мощен резултат.

Време е да погледнем назад и да оценим последните 20 години. За предстоящото си световно турне през 2018 г. NIGHTWISH ще издадат впечатляваща компилация „най-доброто от”, наречена „Decades“, която ще обедини най-важните песни на групата в два компактдиска в оригиналната им версия.

Групата винаги е била призната заради вълнуващото пътуване към откривателството и в името на това, изданието ще представи феноменалната им кариера през обектива на тяхната грандиозна еволюция.Перфектно несъвършенство Групата умишлено реши да не включва бонус парчета или непубликувани песни в компилацията, „поради простата причина, че нямаме такива“, казва композиторът Tuomas Holopainen. „Другото нещо, което мнозина поискаха, е да запишем някои от по-старите неща с Floor и Troy, но отговорът на този въпрос също е много категоичен – Не. Песните са такива, каквито са. Те са абсолютно съвършени в несъвършенството си и отразяват епохата, в която групата е съществувала. Затова си помислих, че би било кощунство да се връщаме и да ги човъркаме след време.“

Песните са подредени по хронологичен ред. От най-новата песен „The Greatest Show On Earth“ до първата демо песен „Nightwish“. Изготвянето на списъка не е било лесно за Tuomas. „Понякога трябва да убиваш любимите си и да намериш характерните песни от всеки албум, които най-добре представят каква е била групата по онова време. Това е като да се опитваш да изясняваш перфектната цялостна динамика за компилацията, но разбира се има и песни като ‘Dead Man Boys Poem’, ‘Ghost Love Score’, ‘The Greatest Show On Earth’ или ‘Elvenpath’, които просто трябва да влязат в тази компилация. Ето как вървеше процесът.”

Промяната

Абсолютната рядкост и специален скъпоценен камък е първата демо-песен на финландско-холандско-английската формация, наречена „Nightwish“, която въпреки че е създадена преди повече от 20 години, още тогава разкрива стабилната основа, таланта и уменията на група, която току-що е започнала музикалната си кариера. Една песен, която все още предизвиква голяма усмивка у Tuomas „и това не е банална усмивка“, споделя той искрено. По-скоро това е удивлението от невероятно вълнуващото пътешествие, което групата е преживяла досега. „Нещата са се променили много през последните 20 години, но отново някои неща са си същите. Например, истинската причина, поради която сме се сформирали NIGHTWISH и защо все още се занимаваме с това. Но начинът, по който преживяваме и чуваме музиката, се е променил. Най-голямата разлика може да се открие в историите, които искаме да разкажем.“


Нов начин

Самият Tuomas Holopainen преживява работата над »Decades« като носталгично пътешествие във времето, което понякога се е усещало лудо и нереално. „Миналата седмица имахме репетиция у нас с Emppu и минавахме през всички песни, които искаме да свирим на турнето тази година и просто ги репетирахме отново и отново. Слушането на текста и целият процес като цяло беше вълнуващо преживяване, което поставя голяма усмивка на лицето ми. Наистина не бихме създали такива песни днес, но тогава това бяхме ние, това искахме да правим. И това е страхотно и мисля, че можем да се гордеем с него. Никога не трябва да забравяме, че едно от най-прекрасните неща, които нашата планета е създала, е чудото, наречено еволюция „, обяснява авторът и тя може да се проследи и в NIGHTWISH. „Когато слушам песните от нашия демо-албум, е нещо съвсем различно и все пак атмосферата и особено характерът на групата винаги са били там и не са се променили и след 20 години“.

В крайна сметка всичко е само въпрос на нагласа и идеята за  »Decades« се проявява по-значимо от всякога, представяйки впечатляваща музикална кариера на една група с амбиции, която все още гори с виртуозна страст. „Ключът не е да се подлагате на натиск да бъдете още по-големи или по-епични, отколкото преди“, обобщава харизматичният композитор. „Просто открийте някои нови начини за представяне на нови истории, които искате да разкажете, за да съхраните страстта за себе си и групата. Не е нужно да бъде по-голямо; просто трябва да е достатъчно различно, за да бъде интересно. Това е нашата цел за всеки албум – и винаги ще бъде!“